Det flotte vejr med sol og varme betyder, at der for alvor bliver tændt op i havegrillen rundt om i landet. Det er hyggeligt at grille, men der er god grund til at være forsigtig med hygiejnen, så du ikke bliver syg af den lækre grillmad. Følg Fødevarestyrelsens gode råd, når du laver mad på have-grillen, og gør din grillaften til en god oplevelse. Det er let at undgå at blive syg af bakterier og sundhedsskadelige stoffer.

Hold råt og stegt kød adskilt
Det er meget vigtigt at holde det rå kød adskilt fra det kød, som er stegt. På den måde undgår du at sprede bakterier fra det rå kød til det stegte kød. Brug to forskellige grilltænger og to fade. Ét fad til det rå kød og ét rent fad til det færdigstegte kød. Har du kun én grilltang, kan du holde den over de varme gløder, så bakterierne brænder af. Husk at gøre det til sidst, når kødet er gennemstegt. I råt kød og saften fra det rå kød kan der være bakterier som campylobacter og salmonella, som vi kan blive syge af. Bakterierne dør ved kraftig varme.

Vask hænder, så du ikke spreder bakterier
Husk at vaske hænder, efter du har rørt ved det rå kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til det færdiggrillede kød, salat, brød og andet tilbehør. Vask hænder, når du har skåret råt kød eller lagt det på grillen med fingrene. Der skal kun meget få campylobacter-bakterier til, før vi bliver syge.

Gennemsteg hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød
Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal være gennemstegt. Bakterierne kan nemlig sidde i hele kødet. I hele stykker kød som stege og bøffer, sidder bakterierne normalt kun på overfladen. Derfor behøver hele kødstykker ikke at blive gennemstegt.

Undgå olie og fedt på grillkullene
Fedt fra kød og olie fra marinade må ikke dryppe ned på de glødende kul. Det udvikler nemlig en tjæreholdig røg, der øger risikoen for at udvikle kræft. Læg alufolie under kødet eller brug en mari-nade uden olie.

Skær det brankede kød fra
Hvis kødet bliver branket eller forkullet, bør du skære de sorte skorper af og smide dem ud. De brankede skorper indeholder skadelige stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.

Fakta:
Campylobacter er i dag den fødevarebakterie, som flest mennesker bliver syge af i Danmark og i mange andre lande. I 2007 blev der registreret ca. 3850 syge af campylobacter i Danmark. Det reelle tal er sandsynligvis 10-15 gange høje-re, da mange mennesker ikke går til lægen ved maveinfektion. Om sommeren er der typisk en stigning i antal syge af campylobacter. Én af grundene kan være, at det ofte går galt med hygiejnen, når vi griller. Desuden er der langt mere campylobacter i fjerkrækødet om sommeren.

Print Friendly, PDF & Email