Kilde: Pixabay

Verdens 45. bedste restaurant – den eneste trestjernede Michelin-restaurant i Danmark – ligger på ottende etage i Teliaparken på Østerbro i København. Og hvorfor egentlig ikke? Her er princippet en masse små, vovede retter, og det princip egner sig så udmærket til grillen.

Det var en sensation, da Geranium fik sig hele to Michelin-stjerner i 2013. Det var så meget vildere, da restauranten tre år senere erhvervede sig en tredje stjerne som den første i Danmark og som den eneste i Norden bortset fra Oslo-restauranten Maaemo, der også nappede en tredje samme år.

Og så ligger den midt i et fodboldstadion. Fra Geranium har man panoramaudsigt over FCKs hjemmebane – og hvorfor egentlig ikke? Her kan man – ifølge Michelinguiden – nyde Danmarks bedste mad og være heldig at overvære stjerner som Jonas Wind, Zeca og Rasmus Falck træne, mens man selv følger med i de seneste nyheder og måske forsøger sig med spil på sport. Det er noget helt særligt at vente på de eventyrlige retter, mens bolden svæver over grønsværen på stadion.

Tør at eksperimentere

Geranium følger den store opskrift på succes fra de sidste ti-femten års danske madkultur: Det nye nordiske køkken. Hele filosofien bag bygger på gode, ærlige ingredienser og enkel, kærlig tilberedning, som de fleste af os nok efterhånden kan nikke genkendende til. Men Geranium bygger videre på idéen og involverer alle vores sanser – deres små, udsøgte retter gør alt, hvad de kan for at minde os om halvfortabte tider og vores bedste minder, og samtidig giver de en helt ny og unik oplevelse smagssammensætninger ved hjælp af små tyve retter, som nydes over fem til seks timer.

Ingen forventer, at vi skal kunne genskabe det samme hjemme i baghaven – på ingen måde. Men alligevel kan vi lære noget af de restauranter, der som Geranium har bragt en helt ny og stolt madkultur til landet – og gjort Danmark til en populær madkultur ude i verden – som vi kan føre med os til grillen derhjemme. Og faktisk egner grillen sig formidabelt til de små retter og lange, hyggelige aftener i smagsløgenes tjeneste.

Kilde: Pixabay

Bring alle sanserne i spil

Det tager tid at grille ordentligt – så gør det til en del af oplevelsen. Mange af os husker nok en spejdertur eller campingtur, hvor man efter at have travet rundt hele dagen er hundesulten, når bålet endelig tændes op. Det, man husker bedst af alt er, hvor godt den kylling eller fisk smager, når man endelig sætter tænderne i den. Mad smager bare bedst, når man har fået vækket appetitten, duftet godt til det hele og maven rumler, før man får sin belønning. Jo flere sanser, der involveres, desto bedre – så sæt også fingrene i, hvis du kan få dig selv til det.

Smid en masse forskellige ting på grillen, og prøv dig frem med smagskombinationer. Grillmad er så meget mere end et par fejlstegte pølser. Glem ikke tilbehøret, når du går til grillen, og mix og match, indtil du har fundet de kombinationer, der virker – du kan finde en masse inspiration nettet. Brug også de bedste, friskeste ingredienser, du kan finde. Det vil det meste af tiden betyde grøntsager og kød, der er dyrket og avlet her i Danmark, og det giver både en helt anden smagsoplevelse og en god klimasamvittighed.

Tag en hel aften, hvor du sammen med venner slapper af med grillmaden, eksperimenterer og morer dig – hvis det tager hele aftenen, så gør det som på Geranium.

Print Friendly, PDF & Email