Hvad er egentlig det rigtige at grille med, hvis du skal have de perfekte bøffer og pølser. Skal du bruge briketter eller trækul?

Her er otte råd fra Varefakta til at finde de gode kul, inden du kaster dig over grillen.

  1. Hvis du skal grille en hel steg, skal du bruge briketter, der holder temperaturen op til tre til fire gange så længe som trækul. Briketter er et blandingsprodukt, der består af knust stenkul eller trækul blandet, formet og presset med f.eks. majsmel. Briketter giver den mest jævne varme.
  2. Trækul er til gengæld udmærket til mindre kødstykker som bøffer, pølser og grøntsager. Trækul giver kødet en mere røget smag, hvilket hænger sammen med det høje indhold f.eks. fra nåletræ eller løvtræ. Til gengæld fuser det hurtigere ud.
  3. Størrelsen på briketter og kul er også angivet i deklarationen, og det er, fordi både kul og briketter virker bedst, når de har en vis størrelse. Mange meget små stykker kul og briketter har kort brændetid, derfor opererer Varefakta med minimumskrav.
  4. Vandindholdet er der også grænser for. Det bør højst være 8 procent.
  5. Brændtiden, som bør fremgå af deklarationen, angiver hvor længe kullet kan holde en temperatur på 180 grader. Der er stor forskel på stenkulsbriketter, trækulsbriketter og trækul.
  6. Deklarationen angiver den mængde af aske, der er tilbage efter afbrændingen, og den må højst være 18 procent for briketter og 8 procent for kul. Der er ikke meget ved at komme hjem med en pose aske.
  7. Og nu vi er ved talværdierne, så oplyser deklarationen også om bundet kulstof, som siger noget om evnen til at afgive varme. Det bundne kulstof skal udgøre mindst 60 procent for briketter og mindst 75 procent for trækul. Man kan altså helt enkelt sige, at jo mere kulstof, des bedre produkt.
  8. Grillkul med Varefakta opfylder minimumskrav til kvaliteten.
Print Friendly, PDF & Email