Tændvæske: ikke tilladt!
Der findes ikke længere nogen god grund – ud over pyromani (og det er ikke en god grund) – til at bruge tændvæske. Det er et petroleumsprodukt, og hvem ønsker, at sådanne ildelugtende kemikalier skal dampe under deres mad? En grillstarter og optændingsblokke er en meget renere og en meget mere effektiv metode til at få gang i briketterne!
Hvis du vil ryge koteletter eller kyllingebrystfileter, skal du bruge rygeflis, da de tænder og brænder hurtigt. Brug træstykker til at ryge mad, der skal have længere tilberedningstid.

Forvarm grillen
Forvarm grillen med låg på i 10 til 15 minutter for at gøre grillristen klar. Med briketter glødende varme eller alle gasbrænderne på fuld styrke vil temperaturen under låget blive omkring 260 °C. Varmen brænder alle madrester af din grillrist, og det er nu nemt at børste grillristen ren med en messinggrillbørste. En varm grillrist er også vigtig, hvis maden skal grilles helt perfekt.

Hold grillen ren
HVer gang du har grillet, skal du gøre grillristen ren med en messinggrillbørste. Dette gøres ikke kun for, at risten skal være ren, men også for at forhindre, at maden sætter sig fast. Bemærk: Brug en stålbørste, hvis du har en støbejernsgrillrist.

Brug olie på maden, ikke risten
Olie forhindrer, at maden sætter sig fast på risten. Derudover tilføjer det smag og fugtighed til dine lækre grillretter. Pensl eller spray lidt olie på maden. Det er bedre end at gøre det på grillristen. På den måde spilder du ikke olien, og du undgår en potentiel farlig situation.

Vær opmærksom på, hvornår du skal være direkte
Direkte stegning (når varmekilden er direkte under maden) er bedst til mindre, møre stykker kød, som skal have 25 minutter eller mindre på grillen. Indirekte stegning (når varmekilden er fordelt på hver sin side af maden) er mest velegnet, når du skal grille mad, som skal have 25 minutter eller mere.

Hold vinden i gang
En kuglegrill har brug for luft. Låget skal være lukket så meget som muligt, men hold spjældene i både låg og bund åbne. Fjern jævnligt gammel aske fra askeopsamleren, så asken ikke blokerer for luften. En gasgrill har også brug for luft – det får den fra åbningen under grillen.

Brug låget
Her er fire vigtige grunde til, at du bør bruge låget så meget som muligt.
1. Det holder grillristen varm nok til, at den kan brune maden.
2. Det giver dig kortere tilberedningstid og forhindrer maden i at blive tør.
3. Det holder på røgen, som bliver udviklet, når fedt og saft fra maden fordamper inde i grillen.
4. Det forhindrer opflamninger ved at begrænse ilttilførslen.

Hver gang du åbner låget, forsvinder der varme, og det forlænger din tilberedningstid. Åbn kun låget, når du skal vende, marinere eller oliere maden.

Karamellisering er nøglen
En af de vigtigste årsager til, at grillmad er så populært, er dens karamelliserede smag. For at få den optimale grillsmag er det vigtigt at bruge den rigtige varme og at modstå fristelsen til at vende maden for ofte. En god regel er kun at vende maden én gang! Stor tålmodighed vil give dig den bedste karamellisering og bruning – og flere hundrede forskellige smagsnuancer og aromaer.

Kilde: Weber.eu

Print Friendly, PDF & Email